BİLİMSEL VE AKADEMİK ARAŞTIRMALAR KONGRESİ’NİN AÇILIŞI YAPILDI
BİLİMSEL VE AKADEMİK ARAŞTIRMALAR KONGRESİ’NİN AÇILIŞI YAPILDI
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör V. Hüseyin Karaman, Bilimsel ve Akademik Araştırmalar Kongresinin açılışına katıldı.
KMÜ ev sahipliğinde düzenlenen programa online olarak katılan ve programın açış konuşmasını yapan Rektör Hüseyin Karaman, ülkemizde akademinin gelişim tarihi ve mevcut durumu hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Hüseyin Karaman, günümüzdeki teşkilat ve statüye sahip üniversitelerin tarihsel gelişiminin Türkiye’de 1863 yılında kurulmuş olan Darülfünun ile başladığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de modern üniversitelerin ilki İstanbul Üniversitesidir. İstanbul Üniversitesi de Darulfünun’un 1933 yılında yeniden teşkilatlanması ile kurulmuştur. Günümüzde, 129 tanesi devlet üniversitesi, 75 tanesi vakıf üniversitesi ve 4 devakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 208 yükseköğretim kurumu bulunmaktadır. Bu üniversitelerde, toplamda 8 milyon 296 bin 959 öğrenci eğitim-öğretim görmektedir. Bu öğrenci sayısı birçok ülkenin nüfusundan bile daha fazladır. Yine ülkemizdeki 208 yükseköğretim kurumunda; 32 bin 750’si profesör, 21 bin 117’si doçent ve 42 bin 262’si doktor öğretim üyesi olmak üzere toplamda 183 bin 262 öğretim elemanı görev yapmaktadır.”
“Yükseköğretim imkânlarına ulaşımda önemli artışlar gerçekleşti”
Rektör Karaman ayrıca son 20 yılda ülkemizdeki üniversitelerin yaygınlaşması ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yükseköğretim imkânlarının çoğalması, yeni üniversitelerin açılması ve kontenjanlardaki düzenlemeler ile yükseköğretime ulaşımda önemli artışlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu gelişmeler ile birlikte artık ülkemizin her ilinde en az bir üniversite, büyük illerde ise birden fazla yer almaktadır. Ülkemizde son yıllarda yükseköğretim alanında meydana gelen bu gelişmeler neticesinde yükseköğretime erişimde OECD ortalamasına çok yaklaşmış durumdadır.”
“Artık kalite ve nitelik zamanıdır”
Prof. Dr. Hüseyin Karaman konuşmasının son bölümünde ise akademisyenlere tavsiyelerde bulunarak, “Artık kalite ve nitelik zamanıdır. Ülkemizde son yıllarda yükseköğretimde meydana gelen bu büyüme ve gelişme nitelik ve kalitede de kendini göstermelidir. Bunu sağlayacak olan ise biz akademisyenleriz. Kaliteyi bizler artıracağız, niteliği bizler yükselteceğiz.Akademisyen olarak bizler, eğitim öğretime gereken önemi verir her yıl kendimizi yenilersek, yeni yayın, proje ve patent konularını gündemimizden düşürmezsek, her yıl proje ve indeksli yayın sayımızı artırırsak emin olun ki yakın gelecekte ilk 500’de birden fazla üniversitemiz yer alacaktır.” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.