Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

MATEMATİK TOPLULUĞU’NDAN ETKİLEYİCİ SÖYLEŞİ: KARA DELİKLERDEN EVRENİN BAŞLANGICINA

Dünya 22.11.2024 - 10:21, Güncelleme: 22.11.2024 - 10:21 4601 kez okundu.
 

MATEMATİK TOPLULUĞU’NDAN ETKİLEYİCİ SÖYLEŞİ: KARA DELİKLERDEN EVRENİN BAŞLANGICINA

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Matematik Kulübü Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Tekin, "Kara Delikler, Nötron Yıldızları, Kütle Çekim Dalgaları" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Pak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sefa Usta, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı
Prof. Dr. Bayram Tekin, konuşmasında kara deliklerle ilgili sessiz bir devrimin yaşandığını belirterek, bu devrimin kuantum fiziğinde olduğu gibi zamanla daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Kara deliklerin ve kütle çekim dalgalarının, evrenin başlangıcı hakkında yeni bilgilerin önünü açtığını belirten Prof. Dr. Tekin: "Evrenin başlangıcını ışıkla görmemiz mümkün değil. Sadece 380.000 yaşını ve sonrasını görebiliyoruz. Çünkü ışık, bir duvarın içinde hapsolmuş gibiydi. Ancak gravitasyonel dalgalar ışık gibi hapsolamıyor ve bize evrenin ilk anlarıyla ilgili bilgi getirebiliyor. Bu, astrofizik alanında muazzam bir devrimdir ve yakın gelecekte evrenin orijini hakkında birçok yeni bilgi öğrenebileceğiz." dedi. “Kara Deliklerin İçi Boş” Söyleşi sırasında kara deliğin çekilen ilk fotoğrafını dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Tekin, kara deliklerin yapısı ve özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: "Kara deliğin çevresi varsa, fotoğrafı olabilir. Kara deliğin çevresindeki ışık, bir gezegen gibi hareket edebiliyor. Işığı o kadar güçlü bir şekilde tutuyor ki, bu hareket gözlemlenebiliyor. Bu noktada, kara deliğin bir maddesi olmadığını, içinin boş olduğunu söyleyebiliriz. Ancak öyle görünüyor ki bütün galaksilerin merkezinde birer kara delik bulunuyor. Bu kara deliklerin çevresindeki boşluk etrafında yıldızlar dönüyor. Fotoğrafı çekilen ilk kara delik, 6,5 milyar Güneş kütlesine sahip. Bu büyüklükte, eğri bir boşluktan bahsediyoruz. Çevresindeki gazın hareket hızı saniyede 1 kilometre. Kara deliğin çapı ise Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 120 katı kadar. Gökyüzünde kapladığı alan, yaklaşık olarak 1/100 milyon derece. Buna karşılık, Ay ve Güneş'in gökyüzündeki açısı yarım derece." Bilimsever öğrenciler ve akademisyenler tarafından ilgiyle takip edilen söyleşide katılımcılar, kara deliklerden evrenin oluşumuna kadar uzanan derin konulara dair yeni ufuklar kazanma fırsatı buldu.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Matematik Kulübü Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Tekin, "Kara Delikler, Nötron Yıldızları, Kütle Çekim Dalgaları" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşiye Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Pak, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sefa Usta, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı

Prof. Dr. Bayram Tekin, konuşmasında kara deliklerle ilgili sessiz bir devrimin yaşandığını belirterek, bu devrimin kuantum fiziğinde olduğu gibi zamanla daha iyi anlaşılacağını ifade etti. Kara deliklerin ve kütle çekim dalgalarının, evrenin başlangıcı hakkında yeni bilgilerin önünü açtığını belirten Prof. Dr. Tekin: "Evrenin başlangıcını ışıkla görmemiz mümkün değil. Sadece 380.000 yaşını ve sonrasını görebiliyoruz. Çünkü ışık, bir duvarın içinde hapsolmuş gibiydi. Ancak gravitasyonel dalgalar ışık gibi hapsolamıyor ve bize evrenin ilk anlarıyla ilgili bilgi getirebiliyor. Bu, astrofizik alanında muazzam bir devrimdir ve yakın gelecekte evrenin orijini hakkında birçok yeni bilgi öğrenebileceğiz." dedi.

“Kara Deliklerin İçi Boş”

Söyleşi sırasında kara deliğin çekilen ilk fotoğrafını dinleyicilerle paylaşan Prof. Dr. Tekin, kara deliklerin yapısı ve özellikleri hakkında şu bilgileri verdi: "Kara deliğin çevresi varsa, fotoğrafı olabilir. Kara deliğin çevresindeki ışık, bir gezegen gibi hareket edebiliyor. Işığı o kadar güçlü bir şekilde tutuyor ki, bu hareket gözlemlenebiliyor. Bu noktada, kara deliğin bir maddesi olmadığını, içinin boş olduğunu söyleyebiliriz. Ancak öyle görünüyor ki bütün galaksilerin merkezinde birer kara delik bulunuyor. Bu kara deliklerin çevresindeki boşluk etrafında yıldızlar dönüyor. Fotoğrafı çekilen ilk kara delik, 6,5 milyar Güneş kütlesine sahip. Bu büyüklükte, eğri bir boşluktan bahsediyoruz. Çevresindeki gazın hareket hızı saniyede 1 kilometre. Kara deliğin çapı ise Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin 120 katı kadar. Gökyüzünde kapladığı alan, yaklaşık olarak 1/100 milyon derece. Buna karşılık, Ay ve Güneş'in gökyüzündeki açısı yarım derece."

Bilimsever öğrenciler ve akademisyenler tarafından ilgiyle takip edilen söyleşide katılımcılar, kara deliklerden evrenin oluşumuna kadar uzanan derin konulara dair yeni ufuklar kazanma fırsatı buldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yesilermenekgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.